Jadłospis

PRZYSTAWKI

· Tatar z polskiej gęsiny z tradycyjnymi dodatkami (120g) – 26 zł

· Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem kurkowym (3 szt.) – 17 zł

· Krewetki tygrysie smażone na maśle czosnkowym  podane na marchewkowym Pappardelle ze świeżą pietruszką (4 szt.) – 22 zł

· Gęsie pipki w mundurkach ziemniak w mundurku, faszerowany gęsią wątróbką, zapiekany z sosem (1 szt.) – 18 zł

· Galareta do sety galaretka wieprzowa (120g) – 12 zł


SAŁATKI

· Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem (350g) – rukola, roszponka, prażone orzechy włoskie oraz delikatny krem balsamiczny – 25 zł

· Sałatka z kurczakiem (350g) mix sałat, pomidor, ogórek, orzechy włoskie, grillowany filet z kurczaka, rucola, płatki sera Corregio oraz francuski sos musztardowo-miodowy – 26 zł

· Sałatka z panierowaną gęsią wątróbką (350g) mix sałat z dodatkiem karmelizowanych owoców i sosem balsamicznym – 26 zł

ZUPY

· Gierkowa żołądkowa (240 ml) – aromatyczna zupa z gęsich żołądków – 17 zł

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 2020-11-07-13-01-07-641-2-1024x1024.jpg

· Rosół z gęsi sąsiada (240 ml) – delikatny rosół z gęsi z domowym makaronem – 14 zł

· GS-owski barszczyk z wkładką (240 ml) – barszcz czerwony z pierożkami z gęsiną – 15 zł

· Z kosza gajowego (240 ml) – zupa borowikowa z kwaśną śmietaną i kluseczkami pietruszkowym – 16 zł   

· Z babcinej rabatki (240 ml) – aromatyczny krem z pomidorów z mozzarellą i nutą bazylii – 15 zł   

DANIA GŁÓWNE

· Udo po obywatelsku (300g/120g/90g) – pieczone gęsie udo, podane z ziemniakami opiekanymi, sosem żurawinowym oraz jabłkiem pieczonym z orzechami włoskimi, miodem i serem pleśniowym – 52 zł

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 2020-11-07-13-26-28-877-1024x1024.jpg

· Przysmak Plutonowej Irenki (250g/120g/120g) – duszone gęsie zraziki, podane z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi – 48 zł

· Stek z nielegalnego uboju (170g/60g/120g/100g) – soczysty stek z polędwicy wołowej z czerwonym pesto, podany z ziemniakami w mundurkach oraz warzywami sezonowymi – 66 zł

· Roladka Kapitana Żbika (140g/100g/200g) – roladka drobiowa owinięta bekonem, podana na sos i z suszonych pomidorów z kopytkami oraz zestawem surówek – 35 zł

· Gęś podejrzanej Genowefy P. (130g/100g/120g/120g) – pierś z gęsi confit, podana na sosie z aronii z mieszanymi sałatami oraz ziemniakami opiekanymi – 46 zł

· Świeża rąbanka (150g/120g/200g) – kotlet schabowy z kością, podany z ziemniakami gotowanymi oraz kapustą zasmażaną – 30 zł

· Golonka Lajosa (300-500g/120g/150g) – pikantna golonka po węgiersku marynowana w czosnku, podana z ziemniakami opiekanymi oraz sosem cebulowo-paprykowym – 38 zł

· Mięso z płota (140g/120g/200g) – żeberka w marynacie z miodem podane z puree ziemniaczanym oraz surówką – 34 zł

· Kurczak sołtysowej (140g/120g/200g) – panierowany lub grillowany filet z piersi z kurczaka z ziemniakami gotowanymi oraz surówkami – 28 zł

· Pierogi dzielnicowego (5 szt.) – pierogi z mąki pszennej z gęsiną i duszoną cebulką podane ze skwareczkami z mięsa wieprzowego – 32 zł

· Pierogi z czym popadnie (5 szt.) – pierogi w zależności od fantazji kucharza – 26 zł 

· Placki Gomułki (2 szt./200g/50g/80g) – placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowo–wołowym, podane z ogórkiem kiszonym, kwaśną śmietaną oraz świeżą pietruszką – 34 zł

· Leśne manewry (300g) – pappardelle z grzybami leśnymi, płatkami parmezanu oraz tymiankiem – 24 zł

· Kluski posterunkowe (6 szt.) – kartacze nadziewane duszoną gęsiną, podawane ze skwarkami oraz surówką z kiszonego ogórka – 32 zł

RYBY

· Nowa propaganda sukcesu (150g/120g/80g) – delikatny filet z sandacza na warzywnym kaszotto  z marchewką mini oraz sosem z zielonego groszku – 35 zł

· Pstrąg kłusownika (250g/120g/200g) – pstrąg potokowy w całości, faszerowany grzybami, podawany z ziemniakami opiekanymi oraz surówkami – 32 zł

· Ryba z prezydialnego stołu (160g/120g/200g) – morszczuk w złocistej panierce podawany z ziemniakami i surówką z marchwi i pora – 29 zł

DESERY

· Ciasto czekoladowe na musie malinowym (150g) – podawane z kulką lodów – 16 zł

· Deser lodowy z owocami (250g) – 18 zł

· Sernik podany z sosem wiśniowym (200g) – 16 zł

· Blok czekoladowy (200g) – 16 zł

· Ciasto domowe Ani – 16 zł

JADŁOSPIS DLA DZIECI

· Rosołek z gęsi z makaronem (200 ml) – 12 zł

· Pomidorkowa z makaronem (200 ml) – 12 zł

· Polędwiczki drobiowe (100g/70g/80g) – podawane z ziemniaczkami gotowanymi i suróweczką – 16 zł

· Stripsy z fryteczkami i suróweczką (80g/70g/80g) – 16 zł

· Naleśniki z serem lub dżemem (2 szt.) – 14 zł

NAPOJE GORĄCE

· Herbata wybór smaków czajniczek 400 ml – 8 zł

· Herbata firmowa (owoce, goździki, sok malinowy) 250 ml – 9 zł

· Kawa espresso 30 ml – 7 zł

· Kawa czarna 150 ml – 7 zł

· Kawa biała 150 ml – 8 zł

· Cappuccino 150 ml – 9 zł

· Latte 250 ml – 10 zł

· Latte z syropem 250 ml – 12 zł

· Czekolada na gorąco 220 ml – 10 zł

· Wino grzane 200 ml (podawane sezonowo) – 10 zł

· Piwo grzane (podawane sezonowo) 500 ml – 9 zł, 300 ml – 8 zł

NAPOJE ZIMNE

  · Piwo:

     Kasztelan niepasteryzowane z beczki 500 ml – 7 zł, 300 ml – 5 zł

     Carlsberg 500 ml – 8 zł

     Okocim jasne pełne 500 ml – 8 zł

     Kasztelan jasne pełne 500 ml – 8 zł

     Piwo pszeniczne 500 ml – 8 zł

     Piwo regionalne z Browaru Bednary 500 ml – 10 zł

     Karmi Classic 400 ml – 7 zł

     Somersby 400 ml – 7 zł

     Piwo bezalkoholowe 330 ml – 7 zł

     Podpiwek rycerski 330 ml – 8 zł    

· Kwas chlebowy miodowy/rycerski/porter 330 ml – 8 zł

· Coca-Cola / Zero 500 ml – 6 zł 

· Fanta 500 ml – 6 zł

· Sprite 500 ml – 6 zł

· Tonic 250 ml – 6 zł

· Woda gazowana 500 ml – 5 zł

· Woda niegazowana 500 ml – 5 zł

· Sok tłoczony 100% naturalny z łowickich sadów 200 ml – 6 zł

· Sok jabłkowy 200 ml – 4 zł

· Sok z czarnej porzeczki 200 ml – 4 zł

· Sok pomidorowy 200 ml – 4 zł 

· Sok pomarańczowy 200 ml – 4 zł

· Sok grejpfrutowy 200 ml – 4 zł

· Ice Tea 500 ml – 6 zł

· Kompot szklanka 200 ml – 5 zł

· Lemoniada 220 ml (podawane sezonowo) – 8 zł

· Łowickie tłoczone warzywa kiszone 175 ml – 7 zł