Jadłospis

PRZYSTAWKI

· Tatar z polskiej gęsiny z tradycyjnymi dodatkami (120g) – 46 zł

· Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem kurkowym (3 szt.) – 24 zł

· Krewetki tygrysie smażone na maśle czosnkowym  podane na marchewkowym Pappardelle ze świeżą pietruszką (4 szt.) – 26 zł

· Gęsie pipki w mundurkach ziemniak w mundurku, faszerowany gęsią wątróbką, zapiekany z sosem (1 szt.) – 26 zł·


SAŁATKI

· Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem (350g) – rukola, roszponka, winogrono, granat, prażone orzechy włoskie oraz delikatny krem balsamiczny – 34 zł

· Sałatka z kurczakiem (350g) mix sałat, pomidor, ogórek, orzechy włoskie, grillowany filet z kurczaka, rucola, płatki sera Corregio oraz francuski sos musztardowo-miodowy – 36 zł

· Sałatka z szynką Szwarcwaldzką lub serem Lazur (350g) liście szpinaku, rukola, mozzarella, pomidory suszone, gruszka, prażony sezam oraz sos z suszonymi pomidorami i nutą bazylii – 36 zł

ZUPY

· Gierkowa żołądkowa (240 ml) – aromatyczna zupa z gęsich żołądków – 20 zł

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 2020-11-07-13-01-07-641-2-1024x1024.jpg

· Rosół z gęsi sąsiada (240 ml) – delikatny rosół z gęsi z domowym makaronem – 17 zł

· GS-owski barszczyk z wkładką (240 ml) – barszcz czerwony z pierożkami z gęsiną – 18 zł

· Zupa z ciepłych krajów (240 ml) – aromatyczna zupa z ananasem i tofu – 18 zł   

· Z babcinej rabatki (240 ml) – aromatyczny krem z pomidorów z mozzarellą i nutą bazylii – 16 zł   

DANIA GŁÓWNE

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 2020-11-07-13-26-28-877-1024x1024.jpg

· Udo po obywatelsku (300g/120g/90g) – Pieczone gęsie udo, podane z ziemniakami opiekanymi, sosem żurawinowym oraz jabłkiem pieczonym, orzechami włoskimi, miodem i serem pleśniowym – 84 zł

· Eskalopki Naczelnika (200g/170g/100g) – eskalopki z gęsiej piersi w sosie z duszonych warzyw, podane z knedlami nadziewanymi serkiem ricotta – 56 zł

· Stek z nielegalnego uboju (170g/60g/120g/100g) – soczysty stek z polędwicy wołowej z czerwonym pesto, podany z ziemniakami opiekanymi oraz warzywami sezonowymi – 96 zł

· Roladka Kapitana Żbika (140g/100g/200g) – roladka drobiowa owinięta bekonem, podana na sos i z suszonych pomidorów z kopytkami oraz zestawem surówek – 44 zł


· Gęś podejrzanej Genowefy P. (130g/100g/120g/120g) – pierś z gęsi confit, podana na sosie z aronii z mieszanymi sałatami oraz ziemniakami opiekanymi – 68 zł

· Świeża rąbanka (150g/120g/200g) – kotlet schabowy z kością, podany z ziemniakami gotowanymi oraz kapustą zasmażaną – 44 zł

· Przysmak Porucznika Borewicza (140g/120g/100g) – policzki wołowe z nutą żurawiny, podane z puree ziemniaczano-chrzanowym oraz buraczkami zasmażanymi – 50 zł

· Golonka Lajosa (300-500g/120g/150g) – pikantna golonka po węgiersku marynowana w czosnku, podana z ziemniakami opiekanymi oraz sosem cebulowo-paprykowym – 46 zł

· Mięso z płota (140g/120g/200g) – żeberka w marynacie z miodem podane z puree ziemniaczanym oraz surówką – 45 zł

· Kurczak sołtysowej (140g/120g/200g) – panierowany lub grillowany filet z piersi z kurczaka z ziemniakami gotowanymi oraz surówkami – 40 zł

· Pierogi dzielnicowego (5 szt.) – pierogi z mąki pszennej z gęsiną i duszoną cebulką podane ze skwareczkami z mięsa wieprzowego – 46 zł

· Placki Gomułki (2 szt./200g/50g/80g) – placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowo–wołowym, podane z ogórkiem kiszonym, kwaśną śmietaną oraz świeżą pietruszką – 42 zł

· Kluchy zza żelaznej kurtyny (300g) – kluseczki Gnochi w sosie szpinakowo – śmietankowym z suszonymi pomidorami – 44 zł

· SzaroBure (3 szt.) – kluski z tartego ziemniaka nadziewane duszoną gęsiną z okrasą z cebulki, podawane z sałatką z marynowanych buraków – 46 zł

· Gołąbki kaszą karmione (2 szt.) – gołąbki z gęsiną i kaszą gryczaną w sosie grzybowym – 46 zł

RYBY

· Bałtycki Pomuchl (160g/120g/200g) – dorsz w chrupiącej panierce podany na zapiekanym ryżu z warzywami, z surówką z marchwi i pora – 45 zł

· Pstrąg kłusownika (250g/120g/200g) – pstrąg potokowy w całości, faszerowany grzybami, podawany z ziemniakami opiekanymi oraz surówkami – 44 zł

· Cud PRL-u (150g/120g/100g) – filet z pieczonego łososia podany z frytkami, sałatą lodową z zielonym sosem vinegret – 55 zł

DESERY

· Ciasto czekoladowe na musie malinowym (150g) – podawane z kulką lodów – 20 zł

· Deser lodowy z owocami (250g) – 24 zł

· Sernik podany z sosem wiśniowym (200g) – 18 zł

· Blok czekoladowy (200g) – 20 zł

· Ciasto domowe Ani – 20 zł

JADŁOSPIS DLA DZIECI

· Rosołek z gęsi z makaronem (200 ml) – 14 zł

· Pomidorkowa z makaronem (200 ml) – 14 zł

· Polędwiczki drobiowe (100g/70g/80g) – podawane z ziemniaczkami gotowanymi i suróweczką – 22 zł

· Stripsy z fryteczkami i suróweczką (80g/70g/80g) – 24 zł

· Naleśniki z serem lub dżemem (2 szt.) – 18 zł

NAPOJE GORĄCE

· Herbata wybór smaków czajniczek 400 ml – 10 zł

· Herbata firmowa (owoce, goździki, sok malinowy) 250 ml – 12 zł

· Kawa espresso 30 ml – 10 zł

· Kawa czarna 150 ml – 10 zł

· Kawa podwójne espresso 60 ml – 16 zł

· Cappuccino 150 ml – 11 zł

· Kawa biała 150 ml – 11 zł

· Latte 250 ml – 12 zł

· Latte z syropem 250 ml – 15 zł

· Czekolada na gorąco 220 ml – 12 zł

· Wino grzane 170 ml – 14 zł

· Piwo grzane 500 ml – 9 zł

· Herbata z prądem 250 ml (herbata firmowa + 40ml alkoholu) – 18 zł

NAPOJE ZIMNE

  · Piwo:

     Kasztelan niepasteryzowane z beczki 500 ml – 10 zł, 300 ml – 8 zł

Staropolskie Dworskie/ Pszenne/ Miodne 500 ml – 12 zł

     Carlsberg 500 ml – 10 zł

     Okocim jasne pełne 500 ml – 10 zł

Blanc białe/jęczmienno- pszeniczne 300 ml – 8 zł

     Piwo ciemne 500 ml – 10 zł

     Piwo regionalne z Browaru Bednary 500 ml – 14 zł

     Karmi Classic 400 ml – 8 zł

     Somersby 400 ml – 9 zł

     Piwo bezalkoholowe 330 ml – 9 zł

Piwo bezalkoholowe pszeniczne 500 ml – 10 zł

     Podpiwek rycerski 330 ml – 10 zł    

Kwas rycerski oryginalny chlebowy/miodowy/porter/biały 330 ml – 10 zł


Okocim jasne pełne 500 ml – 10 zł porter 330 ml – 8 zł

· Pigwoniada kwaśna/z miodem/z herbatą 330 ml – 12 zł

· CUDO Kombucha 500 ml – 12 zł

· Cydr bezalkoholowy 490 ml – 10 zł

· Coca-Cola / Zero 500 ml – 8 zł 

· Fanta 500 ml – 8 zł

· Sprite 500 ml – 8 zł

· Tonic 250 ml – 8

· Woda gazowana 500 ml – 6 zł

· Woda niegazowana 500 ml – 6

· Sok jabłkowy tłoczony 200 ml/1l – 6 zł/20zł

· Sok jabłkowy 200 ml – 5 zł/16 zł

· Sok z czarnej porzeczki 200 ml – 5 zł/16 zł

· Sok pomidorowy 300 ml – 5 zł

· Sok pomarańczowy 200 ml – 6 zł/18 zł

· Sok grejpfrutowy 200 ml – 5 zł/16 zł

· Ice Tea 500 ml – 8 zł

· Kompot szklanka 200 ml/1l – 6 zł/20zł

· Lemoniada 300 ml/1l (podawane sezonowo) – 12 zł/35zł

· Kawa mrożona 250 ml (podawana sezonowo) – 12 zł